Friday, June 16, 2006

Ce vreau sa ma fac cand voi fi mare?!

O intrebare stupida pe care ti-o pun oamenii cand esti inca la gradinita (poate chiar mai devreme!!) in speranta ca vor gasii in raspunsul tau un semn mesianic ce se va adeveri peste ani si ani... Imaginati-va ce raspundeam io cand eram intrebata: NU doctor! da, exact asa. De ce? pt ca toti copiii din jurul meu erau pasionati de aceasta meserie plina de daruinta si altruism care pe mine una nu ma caracteriza (inca de pe atunci ;)), iar dupa acest raspuns urma profetia: eu vreau sa ma fac cosmonaut!! Toata lumea casca gura intr-o grimasa de nedumerire si mila (saraca de mine imi doream o meserie care nu exista (!!)).
Acum cand m-am facut mare si sunt pe cale de a ma licentia in medicina (asta numai daca dau 1,5 milioane de lei spaga la comisa ce ne asista la licenta (!!)), iar restul prietenilor mei din gradinita tanjesc la meseria mult visata (ha ha) pe care tocmai eu o s-o obtin, "cosmonautul" din mine rade cu burta la stele!! In sfarsit m-am luminat in ceea ce mi-as dori sa fiu "cand voi fi mare intr-o alta viata": inginer de lumini la opera (de fapt nici nu stiu cum ii zice la baiatu ala de la opera care sta la balconul din dreapta si misca reflectorul sau schimba intensitatea luminii in timpul spectacolului..presupun ca nu trebuie facultate pt asa ceva, cu toate ca acu in zilele noastre fara facultate...). Prima data cand am fost la opera (cu ceva ani in urma) am realizat ca ideea anterioara (avusesem io una cu o meserie de bibliotecara dar am auzit ca esti prost platit si e si frig) fusese childish si cand l-am vazut pe nenea ala de sus de la balcon am fost iluminata!!
As fi intradevar un cosmonaut zburator in universurile paralele ale povestilor de pe scena, acompaniat de Bizet, Mozart, Verdi, pierdut printre stelele ce sclipesc in ochii inlacrimati ai tenorilor!...
Ce meserie!

13 comments:

Anonymous said...

eh io nu voiam sa ma fac doctor cand eram mic.
da a iesit asa... nu stiu din ce ratiune.. poate pur si simplu a trebuit sa fiu medic.
cre ca mai tre sa lasi si la voia intamplarii sa se intample si poate o sa vezi alta fata a vietii

Lulu said...

licenta las ca o ia toata lumea si fara spaga, asta e o legenda urbana sustinuta de tot felul de timorati. si stii foarte bine asta, doar suntem pe aceeasi lungime de unda din punctul asta de vedere.

Unknown said...

da..ma gandeam ca citeste cineva si se sesizeaza;)
cand e vorba de restul de 40 de ani in campul muncii nu stiu daca imi vine sa ma las asa la voia intamplarii!!

Anonymous said...

"Gura pacatosului adevar graieste",imi place foarte mult zicala aceasta si am ales-o pentru ca intr-adevar asa cum tu ai recunoscut, sunt foarte multi oameni pe care nu-i caracterizeaza nici pe departe nobletea acestei indeletniciri(in frunte cu ministrul vostru) ,desi prietenii tai de gradinita tanjesc dupa meseria atat de frumos descrisa si poate ca ar fi fost mult mai nimeriti sa o practice.Cine stie? Poate ca anonimul care ma precede are dreptate cand spune ca "mai tre sa lasi si la voia intamplarii sa se intample si poate o sa vezi alta fata a vietii"

Unknown said...

io chiar cred ca nu tanjeste nimeni dupa meseria de medic; e o meserie imputita, murdara, plina de boli, cancere, muribunzi, toxicomani, etc. Nobila e meseria de profesor sau actor, spre care lumea priveste cu admiratie si bucuria de a cunoaste, nu ca la medic: cu disperare si umilinta;
iar ideea ca salvezi vieti e doar in povesti frumoase...nu salvezi nimic ce nu se poate salva, e o iluzie sa crezi ca daca scrii o reteta sau daca ai scos un apendice ai salvat viata, (atat de rar ai ocazia sa salvezi cu adevarat o viata incat si uiti de idealul sublim al medicinei!!)

Anonymous said...

Cand se face mare Piry vrea sa fie Piry ... ;)

2NA said...

Nu cred ca toata lumea isi doreste sa fie medic , cel putin eu in ultimul timp nu am intilnit pe nimeni care sa isi doreasca asa ceva , nica macar mititei de gradinita , toti sint ancorati intr_o realiatate extrem de pragmatica in care isi dau seama ce de rahat e sa fii medic ...adica dupa 6 ani de facultate si 5 ani de rezidentiat , asta daca apuci sa il faci te regasesti cu un statut social care lasa mult de dorit si cu un salariu cu care mori de foame.Si cum tinerimea zileleor noastre isi doreste in primul rind cred ca sint din ce in cei mai rari cei care fac ceva din adevarat pasiune .

Anonymous said...

de moolt am vrut sa o fut pe mata :))

Unknown said...

pai si ce te-a retinut?

Anonymous said...

Eu cand aveam 5-6 ani voiam sa devin rocker deoarece eram un ampatimit almotoarelor si a muzici rock si am vazut un video cu un rocker pe un harley dawinson,si am ales roker dar dupa aia am anteles j yo k nu mi se potriveste si am ales sa ma fac sofer pe tir deoarece an vazut un joc cu tiruri Euro Truck Simulator j mia placut si miam gasit rostul an viatza dar vreau sa mentionez ca tot am ramas un anpatimit al motoarelor.

Unknown said...

imi doresc demult sa conduc un tir...poate ma ajuti:)

Anonymous said...

pe mine ma intreba toata lumea "ce te faci cand cresti mare" ziceam ca ,ma fac doctorita...?au trecut o gramada de ani am 25 de ani si nici acu nu stiu ce miar place ...stiu doar ca imi place sa numar bani si si sa conduc eu ...nu imi place sa fiu supusa...

Unknown said...

Pai...fa-te fufa! Asta...asa ca sfat, daca nu iti place altceva, se muleaza pe ce ai spus tu!