Wednesday, October 26, 2016

Sculpturi monstruoase

Nu ma dau deloc o cunoscatoare a artei, moderne sau oricare, dar parerea mea ca unele sculpturi frizeaza ridicolul! Nici nu vreau sa intru in polemica "urateniei pamantului" care in final, desi e clar ca poporul nu a dat,la propriu, 2 bani pe ea, guvernul a decis ca e cazul sa o cumpere,tot cu banii poporului! Ma uit in schimb prin intersectiile Bucurestiului si vad cum rasar hidosenii care nu se pot numii sculpturi/statui, pe alea cat o fi dat statul? Porcariile din fata Teatrului National, Teapa din Piata revolutiei, niste chestii in Piata presei pe care nu pot sa le numesc, etc. Am inteles ca primaria s-a hotarat sa dea jos o sculptura care seamana relativ bine cu o pula, expusa tot in Piata Revolutiei. Pe aceasta tema am gasit un comentariu care m-a amuzat copios:
"Cand va hotara oare Primaria Capitalei sa indeparteze de pe scarile Muzeului de Istorie Nationala si monstruoasa sculptura nud, care il infatiseaza in chip grotesc,cu o potaie in brate si cu un phallus mult mai explicit, pe cel pe care il intituleaza "Imparatul Traian"? Aceasta autentica oribilitate este o adevarata blasfemie la adresa istoriei noastre nationale ?Am vazut, spre exemplu, de un 1 Martie un martisor legat de gatul falusului explicit al stramosului nostru intr-u istorie! S-a gandit cineva dintre capetele care au aprobat aceasta EXHIBARE BATJOCORITOARE ce vor gandi si zice copiii din clasele primare care vor urca scarile muzeului pentru a-l vizita?!Va mai avea vreun profesor curajul sa le explice ca acel sarantoc fara haine era Imparatul Romei, care mai apoi, impreuna cu Decebal au pus temelia simbiozei acestui neam? Va dati seama cat ridicol debordeaza piatra aceea scrijelita? Copii vor pastra pe viata in mintea lor imaginea unui Traian chilot-less. De fapt, ceea ce s-a urmarit a fost tocmai luarea in derizoriu a istoriei genezei poporului roman si acest lucru a reusit pe deplin prin incultura celor care au aprobat profanarea scarilor Muzeului National de Istorie cu un rebut artistic fara nici un fel de valoare. Dar oare stau si ma intreb: Academia romana nu are nici un fel de opinie in aceasta "chestiune" a lui Traian expusa la vedere pe scarile cladirii cu cea mai multa Istorie Nationala, de pe cea mai faimoasa Cale a Bucurestiului?Oare ce-or zice despre noi si miile de turisti straini ale caror priviri le-ar fi atrase de strania si jalnica facatura? Si ne miram ca nu ne mai respecta nimeni! 
Poate cineva din Redactie sa trimita aceste intrebari si la d-na Primar general? "
PS.Undeva in acel Muzeu se afla o replica a mulajului in marime naturala a Columnei lui Traian(in sectiuni). De ce oare nu s-a reconstituit si pus intr-una din pietele centrale ale Bucurestiului, ca simbol al acelei geneze.Capitala este si asa saraca in asemenea marturii." Scris pe Hotnews de Azra.

No comments: