Tuesday, May 30, 2006

http://www.evz.ro/article.php?artid=260610

Cand rasfoiam ziarele de dimineata (online) dau peste articolu asta si nu mi-am putut retine uimirea si oroare despre cele ce am citit : cum pot scarbele alaea de medici la 57 de ani sa zica ca o sa ramana spitalul fara personal calificat?? Pe fiecare an sunt 7-10.000 de studenti de medicina care se bat pe cele 2.000 de locuri mizere de la rezidentiat...ca sa nu mai zic ca se presupune ca daca ai prins loc la rezidentiat acel loc reprezinta un post sigur!.. da de unde, dupa ce termini rezidentiatul tre sa te dai cu curu de pamant pana aflii de un post scos la concurs pe care se mai bat alti 30 de looseri ca si tine!! Si stiti care e faza tare..posturile sunt scoase la concurs cu aprobarea celorlalti medici de pe sectie (in functie de nr lor de pacienti..daca le convine sa mai vina unu, sa se imparta si aluia pacientii..aducatorii de spaga).
Ce repulsie imi provoaca sistemul "nostru" sanitar! (drama e ca multi dintre minunatii mei coleg(e) se vor integra perfect in el)
Mai am putin si scap!!

14 comments:

Anonymous said...

sa inteleg ca nu o sa performezi in sistemul sanitar, ca optiune a ta, desi ai stat 5,6 ani in facultate....

Unknown said...

ai inteles perfect ;))
in cel mai rau caz poate afara.. cu toate ca sincer m-am cam lecuit de bolnavi si bolile lor!!

Anonymous said...

pai te poti duce in afara avand in vedere ca nu stiu in ce masura sunt recunoscute studiile noastre acolo?
ti-ai facut un plan in sensul asta?

ma gandesc ca o sa le inveti dusumelele pana cand o sa pui mana pe o seringa si o fasa

Unknown said...

nu ai citit atent ce am scris: "in cel mai rau caz"...adica a practica medicina e ultimul lucru care il fac...daca altceva nu merge!
sunt 2 lucruri care nu-mi plac in medicina: oamenii din sistem si pacientii cu bolile lor! e cea mai de kkt meserie care exista pe planeta asta si cei care zic "vai e formidabil, slavezi vietile oamenilor, sau le alini durerea...sunt niste penibili prefacuti! nu exista asa ceva, medicul nu e nici popa nici calugarita, e pur si simplu un om cu o meserie, pe care o practica cu cel mai profund pragmatism!(mai ales cei care iau spaga)

Anonymous said...

nu te mai da rotonda ca nu cred ca ai refuza un venit de 1000euro pe luna, spaga sau nu.

cat despre cele 2 lucruri care nu-ti plac in medicina, poate ca e si al treilea, ca doar nu tb sa stai cu mainele suflecate pana la cot in contagiosi si operatii, poate mai exista si psihologie/psihiatrie
sau distributie de medicamente de ce nu.
sau practici alternative care tu le promovezi; de ce sa ramai ingropata in ce se intelege in general prin medicina, operatii si bolnavi (imputiti sau nu)
si de ce nu privesti si in perspectiva unui viitor luminos european in care lucrurile nu o sa mai fie asa maronii de la spoiala cu cacat...

Unknown said...

am vazut eu bine? ai scris 1000 Euro??
poate daca as primii 10.000 m-as mai gandii!!
ca sa incheiem aceasta disputa si sa se inteleaga odata pt totdeauna: nu am vrut, nu vreau si nu voi vrea sa practic medicina! nici in tara, nici in america, nici pe Mercur..
nu vreau sa-mi petrec restul vietii printre bolnavi!

Anonymous said...

eu sunt bolnav psihic, sunt convins ca ai si alti cretini pe langa tine cu sau fara ghilimele; e doar o forma de forma de cum explici ce faci, decat de fond.

sincer, decat sa stau in fata monitoarelor, prefer sa vand castraveti, sau sa fac comert cu blugi si aspirina, dar sincer s-ar putea sa fie doar o impresie acum ca-mi place, s0ar putea sa descopar gripa aviara la castraveti sau eu stiu ce alta minune letala.

nu-ti fa tu griji ca din cate mai stiu si eu, cei care lucreaza in spitale se cam "incarca" cu anticorpi, care anticorpi i-as manca pe paine cateodata, asa sunt de naturist.

ceea ce vreau sa spun e ca fugi de ce traiesti spre ceva ce e rezultatul unei pure impresii bazata pe observatie precara/lacunara - sa te citez

Ai apucat pe un drum mergi pe el; sau nu-ti place, ai alt plan?, atunci da incearca, dar nu te lasa hranita de impresii false.
nu de alta, dar pt cineva care a facut medicina atata timp, si pt modul in care iti exprimi parerile par un pic cam exagerate, fata de o reactie standard, si cred ca suferi de sidromul anti-colectivitate mai mult decat realitatea bolilor din spitale.

si da ala e un sindrom, nu e ceva de care merita sa fii mandra, ci realista in sensul ca faci alegeri manata de dorinta de a fi diferita de grup mai mult decat de argumentele obiective.

Unknown said...

e interesant cum de la un blog aiurea despre sistemul medical am ajuns la caracterizarea personalitatii mele si la dezbateri pe tema "ce mi-ar placea sa fac?"
nu imi e frica de boli, virusi sau alte microvietati! dar pur si simplu e morbid sa stai pe langa bolnavi (unii in pragul mortii...adica mortaciuni ambulante!)...si nu imi pare rau de cei 6 ani pt ca mi-am facut o cultura generala solida in ale medicinei (ceea ce, personal cred, ca ar trebui sa faca oricine)...asa ar trebui sa-mi para rau ca am facut cei 12 ani de scoala pt ca, dupa, n-am mai facut nimic(sau n-am mai folosit nimic din ei).
Si domnule anonim, nu stiu de ce te dai cu parerea despre un domeniu din care nu stii prea multe, si nu stiu cati prieteni ai la medicina care sa te umple de povesti nemuritoare de cat de frumos e prin spital!! "Ai apucat pe un drum mergi pe el!"...asta niciodata, nu-mi sta in caracter sa merg ca bou cu capul plecat inainte..nu-mi place ceva nu fac, nu-mi place o persoana o exclud din viata mea...nu exista jumatati de masura..sau acceptarea unei conditii stupide..nu sunt EU.
"cred ca suferi de sidromul anti-colectivitate" nu cred ca ai avut placerea de a ma cunoaste!! sau daca ma cunosti doar imi stii numele!
ideile mele ti se par radicale?? nu, sunt doar foarte obiective, si probabil de aceea sunt difertite de cele standard!!

Anonymous said...

e cam tarziua patryk

daca ai stat 6 ani in acest sistem, si poate inca 3-4 inainte in care ai ajuns la concluzia ca asta ti se potriveste, presupunand prin absurd ca ti-ai facut si datoria invatand tot ce era de invatat si asimiland tot ce era de asimilat, ma indoiesc ca mai poti sa faci si altceva(la fel de bine).

nu`ti mai plange de mila. bolnavi sunt peste tot. si e mult mai trist sa-i simti in libertate, pe strada, in tramvai, la servici, decat acolo unde au si eticheta de bolnav lipita pe piept.

inspira adanc, priveste lucid. ai ales un drum. paseste cu increrede.

Anonymous said...

problema cu spaga si mentalitati strambe nu e numai in sistemul medical , ci in orice sistem romanesc....si eu am avut tendinta la un mom dat sa aleg altceva , insa cineva m-a descurajat total spunandu-mi ca nicaieri nu-i mai bine ..in afaceri dai spaga, caracterele sunt urate si-aici, in justitie dai spaga super mafie si aici, poate doar in marketing / publicitate dar si aici se merge pe pile/preferinte+_ spaga ...oriunde mergi , "the same shit". concluzia : ori joci cum joaca toti, si te "incadrezi" in sistem ori iti iei bocceluta si te cari in Strainezia ...

zuza said...

chiar daca e blogul tau si e dreptul tau, in afara de faptul ca faci niste greseli gramaticale de neconceput dupa 12 ani de scoala si 6 de facultate, bati campii rau de tot..
tu habar n-ai ce vrei de la viata ta si zici ca nu faci compromisuri si nimic doar cu jumatate de masura, insa admiti in acelasi timp ca ai facut facultatea degeaba (sa stai 6 ani pe bancile unei facultati care nu iti aduce nimic pt viitor, si constientizand asta, e ceva de neconceput..)
dai cu kkt in tot sistemul medical si judeci o generatie intreaga de medici (aia care sunt in pericol sa fie dati afara exact cand sunt mai capabili), cand tu dai dovada prin ce scrii de o sensibilitate fata de suferinta umana a unui bolovan..
ca sa nu mai vorbesc ca ai stat 6 ani in sistemul asta si n-ai invatat ca nu toti medicii sunt corupti, si ca nu toti s-au facut doctori ca sa ia spaga! ca cei mai multi dintre ei chiar au vocatie si ca nenorocitul asta de sistem ii obliga sa accepte compromisurile unei slujbe prost platite..

Unknown said...

nici nu stiu despre ce greseli vorbesti (sper ca nu cele intentionate) si nici nu prea imi pasa pt ca nu am intentia sa dau o teza la lb romana dupa blogu meu!!
asa ca plimba "virgulitele" in alta parte!!

Unknown said...

si era sa uit...cat despre restul comentariului: nu pot acu sa stau la fiecare sa-i fac schema logica la ce am io in cap si ce vreau sa fac...daca unii sunt mai grei de cap..asa sa ramana!!

zuza said...

pai asa ai ramas :))
ma rog, it's useless, enjoy your life. desi la mentalitatea pe care o ai..